Co mne přivedlo k myšlence beLean...

Určitě se ptáte, co nás přivedlo k založení této webové stránky, diskusního fóra, prostě platformy beLean. Pokusím se toto objasnit za sebe, byť to nebude rozhodně jednoduché, odpověď se nedá vyřknout v jedné větě.

Internet je plný různých webů, které prezentují všechny možné znalosti, dovednosti, zkušenosti. Není problém najít komentáře na téma pracovní legislativy, … Není problém najít například vypsaných kroků 5S, dokonce japonsky. Chybí mi ale, a to nejenom v internetovém světě, selský rozum. Logika. Výměna zkušeností. O 5S se dozvíte, že zlepší ergonomii, efektivitu. Ale to jsou jenom slova. Jaký má smysl zavést 5S v zámečnictví s 10 zaměstnanci? Kdysi jsem měl možnost navštívit Japonsko a vidět několik firem, od Toyoty po právě malou firmu, s asi 20 zaměstnanci, mající zákaznickou strojírenskou výrobu. A nikdy, nikde, jsem neviděl více motivované zaměstnance, lépe zpracované a implementované 5S, kdy zaměstnanec obsluhující frézku byl schopen vysvětlit proč, jak a s jakým přínosem pro firmu, ale i pro zaměstnance, 5S zavedli. Bylo to fascinující...

Existuje mnoho konzultačních firem a já rozhodně nezpochybňuji znalosti jejich zaměstnanců. Proč by ale například zavádění 5S mělo být "výsadou" pouze velkých firem? Pokud se tato metoda, princip, uchopí selským rozumem, když se z ní nedělá něco "nadpřirozeného", tak může mít obrovský přínos i u vás v garáži!

Všechno se dá totiž dělat štíhle. BeLean. Z jakékoliv metody, principu, si můžete vzít to, co je pro vás důležité, co má přínos. Bohužel jsem viděl spoustu dobrých myšlenek implementovaných ne štíhlým způsobem. Viděl jsem a zažil jsem fungující velký tým, který organizaci posunoval mílovými kroky, aniž by vedení muselo takzvaně "tlačit". Protože vedení se soustředilo na plány, strategie, na motivaci týmu. Nic není tak komplexního, jako práce s lidmi, řízení týmu, oddělení, výroby, firmy.

Zavádění štíhlé výroby, údržby, administrativy, … je hitem dnešní doby. Nicméně nelze nic z toho zavést, pokud se vám, a to je na prvním místě, nepodaří přesvědčit vaše kolegy a zaměstnance, že to, čeho chcete dosáhnout má smysl a že je přínosem i pro ně samotné. Pokud chcete mít štíhlé procesy, štíhlou firmu, tak musíte plánovat a šetrně řídit vaše zdroje. Finanční, personální, ale i třeba zdroje know-how.

Všechny mé pracovní zkušenosti, vnímání tendencí v různých firmách, mne dovedly až sem. Kdy chci svým způsobem říct "stop". Moc bych si přál, aby vás obsah, který zde naleznete, motivoval k tomu se zastavit. Zastavit se a přemýšlet. Vymýšlet strategie, plány. Protože já jsem přesvědčený, že myšlení a vymýšlení by mělo být velkou částí práce manažera. A manažerem je každý, kdo vede i jen jednoho podřízeného.

Přeji vám inspirativní zážitky na našem webu.

Pepa Jarkovský

Ne vždy jdoucí s davem (většinou spíše naopak), vyznávající svobodu vlastní i svobodu okolí. Plný přesvědčení, že největší bohatství firem může být v jejich zaměstnancích – pokud je s ním správně nakládáno. Zkušenosti nasbírané od píky, je hlavní pos...
Leadership. Leadership?
Pracovní tým jako sociální skupina?
 
Cron Job Starts